Stroller Stories - Featuring Mathieu, Louie & Philip

Stroller Stories - Featuring Mathieu, Louie & Philip

Læs med i en spændende samtale med Mathieu Feder Schwaner, en løber, der ubesværet forener sin passion for sporten med glæden ved at være forælder - ved at deltage i race sammen med sine to små sønner Louie og Philip i en løbevogn. Mathieus rejse er et inspirerende vidnesbyrd om den fine harmoni mellem at opfostre en familie og forfølge sin kærlighed til sporten.

Sidste år løb Mathieu Copenhagen Half Marathon 2022 på 1:14:12, og senest Copenhagen Marathon 2023 på 2:39:50. Disse tider er ekstraordinært hurtige for enhver løber, og han præsterede det, mens han skubbede sine to sønner i en dobbelte løbevogn, hvilket resulterede i verdensrekorder på disciplinen på begge distancer.

I dette interview fortæller Mathieu, hvad der startede hans rejse, om udfordringerne og triumferne ved at træne og race med sine børn, om sine drømme for fremtiden, alt imens familiens bånd er kernen i hans historie. Læs videre og oplev Mathieu Feder Schwaners verden og hans løbeeventyr med løbevogne, hvor beslutsomhed og en fælles familieånd forenes på racecourse.

saysky

Hvad inspirerede dig til at løbe race med dine børn i en løbevogn? 

Mine sønner har altid ledsaget mig under min træning, og de er med på ca. 80 % af alle mine løbeture. Løbeevents i Danmark har en vidunderlig atmosfære, så det virkede kun naturligt at tage mine drenge med, så vi kunne dele oplevelsen sammen. Jeg husker stadig, da jeg i 2017 deltog i Aarhus City Halvmaraton med Louie, som på det tidspunkt var knap 2 år gammel. Han faldt faktisk i søvn, lige inden vi nåede målstregen. Siden den dag har vi deltaget i mange løb sammen. Før hvert løb spørger jeg dog altid, om drengene har lyst til at løbe med, og de siger sjældent nej.

saysky

Hvordan kom du i gang med det i første omgang?

Det hele begyndte, da vi fik vores første søn, Louie. Han er et enestående barn med Downs syndrom, og hans fødsel var et "AHAH"-øjeblik for mig. På det tidspunkt følte jeg en stærk trang til at opnå noget særligt for ham.

Oprindeligt blev jeg inspireret af en tidligere eliteløber fra Canada, som konsekvent løb med sine børn. Da Louie kun var 3 måneder gammel, begyndte vi på vores løberejse sammen. Det viste sig at være en win-win-win-situation - (1) han fik noget kvalitetstid til at tage en lur eller slappe af, (2) hans mor fik også en chance for at tage en pause og slappe af, og (3) jeg gjorde betydelige fremskridt med at genopbygge min kondition. 

Da Philip (min anden søn) kom til verden, købte jeg min første dobbelte løbevogn. Heldigvis tog han også løb til sig ligesom sin storebror, og det blev en integreret del af vores liv. I løbet af årene har drengene vist sig at være mine bedste og mest loyale løbemakkere. Efterhånden som de er blevet ældre, har de også påtaget sig nye opgaver, som at håndtere mine energiprodukter og styre musikken og agere DJ's under hele racet.

En af de ting, Louie og Philip elsker ved løb, er den fantastiske atmosfære; både spændingen ved startstregen, tilskuernes hep, mens vi løber gennem byen, og de glade følelser, der kommer, når vi krydser målstregen.

saysky

Kan du dele nogle tips og tricks til andre forældre, der drømmer om at løbe race med deres børn?

Hvis dit mål er at deltage i løb med dine børn, er det vigtigt at inddrage dem i din træningsrutine for at gøre dem fortrolige med aktiviteten. På den måde kan du sikre dig, at de vænner sig til den op-og-ned / side-til-side-bevægelse, der følger med at løbe.

Andre vigtige aspekter for at garantere et vellykket race er at vælge det rigtige tøj for at sikre deres komfort, pakke nogle snacks (til både dig og de små) og sørge for, at de har været på toilettet, før løbet begynder.

Når løbet er i gang, er det vigtigste at sørge for sikkerheden for dine børn og andre omkring jer. Gør dig synlig, og overvej at sætte en klokke på din løbevogn, som du kan ringe med, hvis du har brug for at overhale en anden løber. Husk, at det kan have sine fordele at løbe med en løbevogn, da du kan medbringe vandflasker og alle de nødvendige energiprodukter til løbet.

Benyt dine børns deltagelse som en motivationskilde til at presse dig selv ud over dine grænser. Jeg har personligt oplevet et enormt boost i min motivation, når jeg løber med dem.

saysky

Hvad er det sværeste ved løbetræning og race, når man løber med en løbevogn?

Et af de mest udfordrende aspekter ved race er at få en god start, især når man er i et tætpakket felt som CPH Half. Du skal være forberedt på at bruge flere kræfter, når det går op ad bakke, og acceptere muligheden for at miste et par positioner på grund af manglende momentum. Du kan dog genvinde din position, når terrænet er nedadgående eller fladt. Man skal ikke regne med at holde et konstant tempo, men i stedet være klar til at tilpasse sig efter løbets højdeprofil.

Når det gælder træning, er fleksibilitet afgørende. Træningsplanen skal tilrettelægges ud fra, hvad der er bedst for resten af familien og ikke kun for dig. Det betyder, at du skal vælge træningstidspunkter, der passer med familiens behov. For eksempel planlægger jeg mine lange løbeture midt på dagen i weekenden, fordi Louie og Philip har tendens til at have et lavere energiniveau og kan slappe af i løbevognen i omkring 20 kilometer.

Et andet afgørende aspekt er at bevare motivationen og være beredt på at møde al slags vejr. Hvis man vælger at være en 'stroller runner', er der ingen fridage på løbebåndet. Du skal være klar til at løbe uanset vejrforholdene, om det regner, er mørkt, sner og så videre. Om vinteren skal du sørge for, at din løbevogn er lukket, så børnene kan holde sig varme og behagelige, mens du løber.

Udforsk nogle af Mathieus sæson favoritter til træning og race med sine børn. 

saysky

Du løber i et ret imponerende tempo under konkurrencer - er det også noget, du træner med dine børn? Eller følger de bare med på race dagen?

Jeg træner næsten altid sammen med mine børn, inklusive de udfordrende intervalpas. Men jeg nyder også at løbe langt, både derhjemme, når vi er på ferie, eller når vi er i vores sommerhus.

Når det gælder hårde intervaller, er det vigtigt at vælge en rute, som du er fortrolig med. Vælg en rute, der er fri for tæt trafik, så du kan koncentrere dig om din træning uden at gå på kompromis med sikkerheden for både dig selv og dine børn.

Har du nogle konkurrence mål eller nye PB'er i fremtiden - selvfølgelig med børn?

Min drøm er at deltage ved et ‘World Majors’, eller at løbe flere Super Half's sammen med mine drenge. Mit motto, når jeg stiller op til et race, har altid været 'PB' - på den måde er du klar til at give alt, hvad du har i dig, og ikke nøjes med mindre, når det bliver hårdt.

saysky