SAYSKY

Running blind - med Hasebe Takumi

SAYSKY atleten og sales rep Hasebe Takumi fra Japan guidede sin blinde løbepartner Wada ved de Paralympiske Lege i Tokyo 2020, hvor de modtog 1500m (4:05:27) sølv og 5000m (15:21.03) bronze medaljer.

Hasebe Takumi har været involveret i guide-løb i mere end to år. Han guider blinde løbere ved at navigere dem gennem løbet, løbe sikkert og give et konkret tal og en vurdering af afstanden til konkurrenterne og afstanden til målstregen

Hvis du er nysgerrig på at høre om, hvad det vil sige, at være guide runner og høre Hasebes oplevelse, kan du læse med i interviewet nedenfor.

SAYSKY

Kan du forklare, hvad det vil sige at være en guide runner?

Jeg mener, at en guide runner er en person, der er de blinde løberes øjne og sørger for, at de kan løbe sikkert. Jeg mener også, at en guide runner er uundværlige hjælper, for at de kan deltage i konkurrencer.

Hvordan kom du ind i guide running, og hvor længe har du været guide?

Jeg blev introduceret til Mr. Wada, min nuværende løbepartner, af en løber, som plejede at løbe med ham. Han var på udkig efter en hurtigere guide runner, eftersom hans tidligere guide runner ikke kunne følge med på hans niveau og performance. Jeg har været involveret i guide running i to og et halvt år nu.

Hvad er de forskellige teknikker, du bruger til at vejlede?

Guiding er meget anderledes end at løbe alene, fordi atleten ikke ved, hvad han gør, hvilken tid han løber i osv. En af de teknikker, som jeg bruger i løbet, er at give ham et konkret tal og vurdering af afstanden til konkurrenterne og afstanden til målstregen.

Hvordan ser en traditionel træningssession ud, og hvordan trænede du forud for de Paralympiske Lege i Tokyo 2020?

Normalt træner jeg individuelt i 1-2 timer efter mit fuldtidsarbejde på hverdage. Derudover træner jeg som guide runner sammen med Wada i ca. 2-3 timer i weekenden. Før de paralympiske lege trænede jeg med ham 4-5 gange om ugen i 2-3 timer (primært hastighedstræning). Vi havde også træningslejre, hvor vi kunne tilbringe mere tid sammen for at forbedre vores synkroniseringshastighed.

Hvordan var din overordnede oplevelse af de Paralympiske Lege i Tokyo 2020?
Jeg synes, det var en meget god oplevelse at få i mit liv. Jeg så mange mennesker med forskellige handicaps ved de paralympiske lege, og de var alle så muntre og energiske, at det gav mig meget mod. Jeg er sikker på, at min oplevelser ved de Paralympiske Lege i Tokyo 2020 vil være en fordel for mange ting, som jeg vil opleve i fremtiden.

Hvad er nogle anerkende aspekter ved at være en vejledende løber?

En af de mest givende ting er, at glæden og følelsen af at have opnået sit mål er mere end fordoblet. Der er en overvældende eksplosion af følelser, når to mennesker arbejder sammen i stedet for at én person løber hele løbet.

Hvad gør blinde løbere bedre end løbere med fuldt syn?

Blinde løbere har en særlig god hukommelse, fordi de ikke har noget syn.

Hvad er et vigtigt aspekt, når der skal etableres et tillidsfuldt bånd med den blinde løber?

Jeg tror, at det er medfølelse. Jeg synes, det er vigtigt at respektere atleten, fordi den guidede løber kun er en støtte, og atleten er hovedpersonen.

SAYSKY

SAYSKY

SAYSKY