SAYSKY Athlete

Dougie’s Elite Debut til London Marathon

Søndag d. 3 oktober, løber SAYSKY atleten Dougie Musson fra Storbritannien sit første maratonløb i elitefeltet til London Marathon 2021.

Dougie har været en del af SAYSKY atletholdet de sidste 2 år, og har løbet på eliteniveau og konkurreret internationalt i de sidste 10 år.

Fra hans perspektiv har maratonløb en særlig betydning i løbeverdenen og er umiddelbart den mest frygtede og anerkendte distance på tværs af alle løbere på alle niveauer. Han elsker den uforudsigelighed som alle på startlinjen er fælles om. Om man starter i elitefeltet eller bare gerne vil gennemføre, så er alle i samme båd.

Hvis du er nysgerrig på at høre Dougies forberedelser og motivation til maratonet, kan du få hele fortællingen i vores interview med ham.

SAYSKY Athlete

Kan du starte med at fortælle om dig selv og din løbehistorie?

Hej, jeg hedder Dougie, jeg er en atlet fra Storbritannien. Jeg har været Saysky atlet i de sidste 2 år, og jeg har løbet på eliteniveau og konkurreret internationalt de sidste 10 år. Jeg startede med at løbe, da jeg gik i skole og lavede cross country og atletik. I løbet af årene, har jeg forbedret mig en del og intensiveret min tid på at træne, hvilket har givet mig muligheden for at repræsentere Storbritannien og England i adskillige løb i forskellige discipliner.

Hvorfor et maraton?

Maratonløb har en særlig betydning i løbemiljøet, da det er det mest frygtede og anerkendte løb uanset dit niveau. Personligt elsker jeg uforudsigeligheden; alle på startlinjen er i samme båd, fra eliten og til dem der bare skal gennemføre det. Det er også ret hårdt og virkelig fedt. Maratonløb er blevet gjort fedt i de seneste år med nogle af de utrolige tider og gennembrud, vi har set. Hvis der skulle være et tidspunkt, hvor maratonløbere fik lov til at sidde ved det ”cool” bord, så er det nu!

Hvornår begyndte du at træne til dette maraton?

Træningen til dette maraton har varet omkring 12 uger ud fra et særligt planlagt program. Før dette program, havde jeg fokus på generel konditionstræning, vedligeholdelse af kondition og vigtigst af alt at holde sig skadesfri! Selvom træningen har kørt i 12 uger, har maratonløbet været i mine tanker i lang tid, nok lige siden jeg skiftede fra baneløb til landevejsløb, så mentalt har jeg forberedt mig til maratonløbet i meget længere tid.

Hvordan ser dit træningsprogram ud på ugentlig basis?

Ugerne i hele denne træningsperioden har været relativt ens. De har primært bestået af lange og lette løb, hvor jeg bruger meget tid på fødderne og vænner mine ben til at være trætte. Onsdag og søndag har været de primære træningsdage med større volumen eller fokus på hastighed. Onsdagssessionerne foregik på banen med det formål at løbe i 10 km-tempo eller hurtigere for at få benene til at vende hurtigt rundt. Søndag var den lange løbetur med større volume rettet mod maratonløbet, hvor man forsøger at replikere løbet, ved at øve sig i at indtage væske og tanke op.

Da vi skulle vænne os til maratontræning, havde vi ikke en hviledag hver uge, så jeg gav kroppen mulighed for at restituere ved at sænke tempoet, løbe på blødere underlag som græs og få mere søvn på disse dage.

  • Mandag: 6,5 miles (10,5 km) om morgenen / 8 miles (10,5 km) om aftenen.
  • Tirsdag: 5 miles (8 km) om morgenen / 10 miles (16,1 km) om aftenen.
  • Onsdag: 2 miles (3,2 km) om morgenen / 7 miles (11,2) kontinuerlig banesession på 400m på 70 sekunder, 400m på 90 sekunder. 16 miles (25,7 km) i alt om aftenen.
  • Torsdag: 12,5 miles (20,1 km) om aftenen.
  • Fredag: 12,5 miles (20,1 km) om morgenen, herunder en blok på 4 miles (6,4 km) i 5:22 minutter pr. mile tempo.
  • Lørdag: 10 miles (16,1 km) om morgenen.
  • Søndag: 2 timers langtur med 1 time i 5:29 minutter pr. mile tempo og 1 time i 5:04 minutter pr. mile tempo 25 miles i alt for løbeturen.

I alt for ugen var 107 miles (172.2 km) med 3,414ft højdeforøgelse.

SAYSKY Athlete

Hvordan holder du dig selv motiveret?

Motivation er så unik for den individuelle. For mig handler det simpelthen om at huske, hvorfor jeg er gået i gang denne træning, samt at have et mål – at vide at d. 3. oktober kl. 9:30 går startskuddet, og jeg står på startlinjen, så jeg må hellere møde op klar ellers kan jeg lige så godt lade være at komme. Der findes et japansk begreb kaldet "Kaizen", som betyder "løbende forbedringer". Det stammer fra erhvervslivet og er en filosofi om altid at søge måder at ændre sig til det bedre på. Jeg forsøger at indføre dette i alle områder af mit liv og selvfølgelig også i min træning, idet jeg spørger mig selv, hvad jeg kan gøre for at forbedre mig løbende.

Hvordan forbereder du dig op til løbet?

Jeg har været heldig at stille op til nogle fede løb de seneste par år, og for mig er de sidste forberedelser noget, jeg forsøger ikke at tænke for meget over. Jeg prøver at fokusere på bare at have en god følelse og være udhvilet i kroppen, så hvis det betyder at sætte tempoet meget ned eller tage en hviledag mere, så er det bare sådan!

På de sidste dage op til løbsdagen, holder jeg alting simpelt og gør samme rutiner, som jeg har gjort under træningen. Jeg indtager samme morgenmad og på samme måde som før, holder mine tidspunkter, klargøre mit udstyr aftenen før, og så forsøger jeg at ”switche off” og lytte til noget musik, inden det er tid til at varme op. Når jeg stiller mig på startlinjen, er det et godt øjeblik at reflektere over, hvad man har været igennem i de sidste par ugers træning for at nå hertil. Jeg siger til mig selv, at jeg har valgt at være her, og ser på et armbånd, som jeg bærer, med ordet "stay". Det er en god reminder til mig selv, hvis jeg løber eller bare generelt set i livet, minder jeg mig selv om at blive i øjeblikket og blive ved med at være i den følelse eller de tanker, jeg har. Nogle gange har jeg brug for at huske mig selv på at være nærværende eller motiveret, når det bliver svært, samt være tålmodig og ydmyg i de tidlige faser af et løb, og selvfølgelig at forblive modig og tro på sig selv.

Hvad er dine forventninger til den store dag?

Jeg forventer at finde ud af en masse om mig selv, som løber og som person. Mit mål på dagen er at løbe det bedste løb, jeg er i stand til, og det betyder at løbe smart, være tålmodig og ikke være bange for at skyde efter noget stort! Selvfølgelig går alle efter tid og personlige rekorder, så at få en stærk tid på tavlen er noget, jeg går efter. Vi har nogle gode muligheder for at kvalificere os til at repræsentere Storbritannien ved VM og EM, samt Commonwealth Games næste år - at løbe hurtigt og snuppe en kvalifikationstid er på agendaen!

Sidste tanker

Ved maratonløb og generelt set alle road races, er der en særlig connection mellem løberne, stemningen, spændingen og forventningen, hvilket er virkelig smukt at være en del af. Et sted, hvor en Worldwide Running Tribe kan mødes og dele atmosfæren på løbsdagen. Jeg kunne ikke være mere stolt af at bære SAYSKY singletten på løbsdagen, et brand som værdsætter, hylder og omfavner løbere fra hele verden.

SAYSKY Athlete