saysky

Nyt år, nye mål - med Saysky atleterne James og William

Et nyt år betyder nye muligheder, mål og præstationer.

Vi har spurgt Saysky atleterne James Heneghan og William Bryan om deres erfaringer fra sidste år og hvilke mål de vil forfølge i 2022.

James:
I løbet af året har jeg lært at finde en balance mellem træning, studier og arbejde. Min træner sagde, at træning efter en lang dag er som "at træne i højderne"; man skal passe på med at presse for hårdt på, og samtidigt acceptere at det er hårdt. Min største forbedringer er sket, når jeg har været vedholden. Det er meget klichéagtigt, men vedholdenhed er nøglen!

William:
Hvert tilbageslag er en mulighed for at lære og tage noget positivt med sig, og jeg ved af erfaring, at det er så nemt kun at se det negative. I år vil der være meget at lære, og jeg vil virkelig afprøve mine grænser, både mentalt og fysisk; jeg er meget spændt på at komme i gang med at træne og teste mig selv.

Hvis du er nysgerrig på, at høre mere om deres erfaringer og mål for 2022, kan du læse med i interviewet nedenfor.

saysky

Kan du starte med at præsentere dig selv og din sportslige baggrund?

James: Shwmae, jeg er James, konkurrenceløber i mellemdistance og medicinstuderende på Cardiff. Jeg er sub-4-mile løber (en beskrivelse, som jeg altid har ønsket at kunne sige og nu overbruger), som har løbet 800m på under 1:50 og 10km på under 30 minutter. Selvom det betyder, at jeg bruger meget tid på løbebanen, elsker jeg at udforske den fantastiske natur og landskabet her i Wales.

Jeg har altid nydt at dyrke forskellige sportsgrene, men mit fokus har været på atletik de sidste 7 år. Jeg har løbet en personlig rekord over 1500m 12 år i træk og har sat fokus på atletik, på trods af at jeg startede som en gennemsnitlig cross country løber. Jeg drikker en masse kaffe, er meget social og er medlem af Team Thie træningsgruppen i Cardiff, som har haft 7 sub-4-mile løbere (inklusiv træneren James Thie).

William: Jeg er en 24-årig langdistanceløber, der i øjeblikket er bosat i det sydlige Wales. Min sportskarriere begyndte i en alder af 8 år, da jeg begyndte at spille hockey. Jeg kom ret langt i hockey og spillede på amts- og regionalt niveau som junior. Jeg var dog aldrig rigtig en løber, løb kun engang imellem for konditionens skyld og var altid overvægtig, så jeg var aldrig hurtig. Mod slutningen af mit første år på universitetet indså jeg, at jeg var utilfreds med min krop og var stagneret i min sport. Jeg besluttede mig for at lave en ændring i min livsstil; i løbet af sommeren satte jeg ekstra fokus på min ernæring og på at komme i form. Ved slutningen af sommeren havde jeg skåret min 5 km-tid ned fra 20 minutter til 16 minutter... Jeg tog aldrig en hockeystav op igen. Jeg var så heldig at blive opdaget af 2 fantastiske trænere, som var ved at sammensætte en formidabel gruppe i Southampton. Det er disse gutter, som fik mig til at blive hooked på løb og lære om mine grænser.

Hvordan mødte I hinanden?

James: Ud af os to er Will den gamle fyr (et helt år ældre) og måtte finde sig i, at jeg kom med på hans hockeyhold, når de manglede en spiller. Hvis jeg spillede sammen med ham, var det i bund og grund et dårligt tegn, for jeg var ret dårlig til hockeyspillet, bortset fra at løbe. I årenes løb har Will set lyset og også valgt løb frem for hockey, og endda fulgt med mig over den walisiske grænse. Vi befinder os kun ca. 8 km fra hinanden, så uanset om vi er i Hampshire eller Cardiff, kan Will ikke undgå mig på en lang løbetur.

William: Jeg mødte Heneghan helt tilbage i begyndelsen af gymnasiet, dengang jeg var den højeste. Nu er jeg omkring 15 cm mindre. Vi mødtes, da James begyndte at spille hockey i skolen. Han indrømmede, at han teknisk set ikke var den bedste spiller, men han kunne løbe. Jeg gik på årgangen over James, så vi havde forskellige sociale grupper og kendte aldrig hinanden særlig godt. Efter gymnasiet krydsede vores veje ikke hinanden, før jeg begyndte at løbe rigtigt, og nu kender vi hinanden meget bedre.

Hvordan hjælper I hinanden med at præstere bedre?

James: Will kan løbe hele dagen, hver dag, og så igen den næste dag. Fra et fysisk perspektiv, er han stærkere end mig, så på de længere distancer fører han ofte an, og på de korte ture presser jeg tempoet. Jeg ville elske at få ham med på nogle hurtige 200-meter-reps ... men jeg tror ikke, at Will er så ivrig efter at være med.

Der er også ekstra motiverende for Will, da han på trods af sin fænomenale personlige rekord på halvmaraton (64 minutter) stadig ikke har brudt 30-minutter på 10 km-grænsen, noget som jeg nåede i oktober sidste år. Jeg er sikker på, at han meget snart vil bryde denne barriere, så han slipper for, at jeg skal køre på ham.

Det smukke ved vores træningsgruppe er, at vi har løbere med forskellige evner og styrker, så der er altid nogen, der bringer gode vibes med sig. Vi er alle meget konkurrenceprægede, hvilket naturligvis er med til at skubbe en videre, især når man føler sig træt efter en lang arbejdsdag, og det vælter ned med regn. På den anden side er vores gruppe ret gode til at holde reps kontrolleret, når vi har brug for det og kun lejlighedsvis køre sidste rep sprint!

William: Vi har begge forskellige styrker og svagheder. James har en hastighed, som jeg kun kan drømme om, hvilket betyder, at han virkelig kan presse tempoet på de korte intervaller i træningen. Det er godt for mig, da det betyder, at jeg har et mål som jeg jagter. Mine styrker ligger i de længere distancer. Jeg er bedre til at holde tempoet i en længere periode, hvilket betyder, at jeg kan lade James trække sig tilbage, mens jeg tager mig af arbejdet. Det er dejligt bare at være i samme træningsgruppe, da James altid bringer god stemning ind i sessionerne. I Cardiff er vintereren hård, så det gør det meget nemmere, når man er en gruppe, som man har lyst til at være sammen med.

saysky

Kan du opsummere dine præstationer i 2021 - hvad er dine mest stolte øjeblikke?

James: 2021 startede ikke helt som planlagt, da kun visse atleter fik lov til at konkurrere. Jeg vil sige, at det betød, at jeg havde mere tid til at studere, men ærligt talt fik jeg mest ud af at kunne træne og sove mere. Da sæsonen gik i gang, gav det hele pote. Jeg startede med 2:21 på 1000m banen i Cardiff og fortsatte med at løbe 3:41 på 1500m, og den vigtige 3:59 på en mile (1600m), 1:49 på 800m og sluttede sæsonen af med at vinde det walisiske mesterskab på 1500m.

Dette år har været en enorm læringskurve for mig, idet jeg har løbet på et langt højere niveau, og jeg har elsket det. I vinter modtog jeg noget fantastisk løbegear fra Saysky til Newport 10 km, hvor jeg formåede at løbe 29:54 og fik en andenplads (herunder en skamløs andenpladsfejring over målstregen). Jeg har netop afsluttet året med en indendørs 3000m på hjemmebane, hvor jeg løb 8:04 med en 23 sekunders PB. Alt i alt ikke et dårligt år.

William: Mit 2021 havde flere op- og nedture end bogstavet W. Jeg startede året med en PB på 5 km på landevejen efterfulgt af en relativt gennemsnitlig banesæson, samt nogle stærke præstationer på landevejen senere på året. Jeg tror, at mine stolteste øjeblikke må være mine resultater ved Great North og Great South. Det var de første løb, og jeg havde brugt flere måneder på at træne op til dem. Jeg var virkelig nødt til at arbejde med det mentale efter et par skuffende resultater på banen. Jeg var nødt til at tro på mig selv og holde min motivation i gang!

Great North var første gang, jeg kom til at stå på linjen sammen med store navne som Galen Rupp, Bashir Abdi og Jake Smith for blot at nævne nogle få, så jeg var nødt til at holde fokus. Jeg sneg mig under 65 minutter, hvilket jeg er super tilfreds med for et debut halvmaraton. Great South var også et højdepunkt. Det er et lokalt løb for mig, så den støtte jeg fik fra folk, jeg kendte, var vanvittig. Jeg fik flere tilråb end Chris Thompson, den olympiske løber fra Tokyo, ved siden af mig. At kunne præstere på et højt niveau foran venner og familie er et øjeblik, som jeg vil værdsætte for evigt.

Hvilke udfordringer mødte du sidste år, og hvad har du lært af dem?

James: I løbet af året har jeg lært, hvordan jeg skal balancere træning, studie og arbejde. Min træner James Thie sagde, at træning efter en lang dag er "som at træne i højderne", da man skal passe på med at presse for hårdt på, og i stedet acceptere at det vil være hårdt. Dette har virkelig hængt fast i mig og var igen nøglen til min 10 km-opbygning.

Manglen på løb i begyndelsen af sæsonen virkede som en udfordring på det tidspunkt, men i virkeligheden tror jeg, at det viste, at det kan være skadeligt at løbe for ofte. Jeg var i stand til at træne mere sammenhængende, og det er noget, som jeg har fokuseret på denne vinter ved målrettet at løbe færre løb.

William: Skader var en af de store årsager til, at min bane-sæson ikke blev, som jeg havde håbet på. Jeg forsøgte at overbelaste min krop og prøvede at gøre mere, end min krop kunne klare. Det var svært at motivere sig selv med genoptræningen, når jeg i løbet af en måned havde 2 separate skader. Jeg lærte dog en masse om, hvad min krop kunne klare og ved nu, at jeg under speed centric arbejde skal reducere mit løb, og i stedet implementere mere cykelarbejde. Hvert tilbageslag giver en mulighed for at lære og tage noget positive med videre. Jeg ved af erfaring, at det er så nemt kun at se det negative.

Hvad er dit fokus og dine mål for 2022?

James: Jeg er kommet på Wales' liste til Commonwealth Games, så fokus er at løbe under 3:39 inden den 8. maj for at kvalificere mig til Birmingham 2022. Resten af sæsonen afhænger naturligvis helt af dette, så en blanding af 800m/1500m løb vil være delmål undervejs.

Det er nok også vigtigt at nævne, at jeg har min sidste praktiske eksamen til maj, så at bestå den er mit faglige mål, jeg har for året... Det skal nok blive ret sjovt at forsøge at balancere de to!

William: Jeg håber, at 2022 bliver året, hvor jeg debuterer i maraton. Der vil være så meget at lære, og jeg vil virkelig afprøve mine grænser for, hvad jeg kan gøre både mentalt og fysisk. Men jeg er så spændt på at begynde at træne til det og teste mig selv. Hvis jeg løber godt og overrasker mig selv, som jeg gjorde med halvmaratonløbet, vil det være utroligt, men hvis det ender med at gå galt, kan jeg lære af det. Hvis det sker, vil jeg helt sikkert være sulten efter endnu en mulighed for at bevise over for mig selv, at jeg kan løbe under 2:20 eller 2:19, som jeg ved, at jeg er i stand til.

Nogle gode råd om, hvordan man kan nå sine mål med succes?

James: Min største forbedring har jeg oplevet ved at være vedholdende. Det er meget klichéagtigt, men consistency is key! Jeg har fundet ud af, at det hjælper mig at holde øje med min samlede træningstid og bruge en pulsmåler til at undgå sygdom, har bidraget til at jeg præsterer bedre.

Jeg mener også, at det er vigtigt at supplere aerob træning med speed work, uanset hvilken begivenhed man deltager i. Vores gruppe oplevede en vanvittig 2:11 debutmaraton fra Jake Smith, som fulgte kort efter en 1500m PB! Jeg tror virkelig, at speed work er en vigtig del af træningsplanen.

William: Det lyder måske som en kliché, men sæt høje standarder for dig selv. Det behøver ikke kun at være for det, du ønsker at opnå. Hvis du sørger for, at du får de andre ting på plads, f.eks. din ernæring og din søvn, vil det hjælpe dig med at gøre fremskridt. Træningen vil ikke hjælpe dig, hvis du ikke også gør de andre ting. Det hjælper også at have et formål med det. Min er at prøve at se, hvad jeg er i stand til, og jeg SKAL vide, hvor hurtigt jeg løber. Det vil hjælpe dig med at få det gjort på de dage, hvor du ikke har lyst til det.. ja, de dage har vi alle sammen. Samtidigt gør det en verden til forskel at have en støtte og opbakning omkring sig. Jeg er heldig og har en støttende træner og familie. Nogen, som lytter til mig, opmuntrer mig og presser mig til at fortsætte. Jeg elsker min sport, men alle har brug for et spark i røven nogle gange!

Navn: James Heneghan
Land: United Kingdom
Følg med her: Instagram

Navn: William Bryan
Land: United Kingdom
Følg med her: Instagram

saysky