saysky athlete

Fra OCR Champ til Marathon - med Saysky Atlet Nikolaj Dam

SAYSKY Atlet Nikolaj Dam er fra en anden planet. Han er ikke bare en af de bedste OCR løbere i verden, men også danmarksmester i trail - og nu har han sat sigtekornet på et ambitiøst marathon i Paris d. 3. April.

Jeg er ikke taget til Paris bare for sightseeing. Jeg er der for en all-out effort.

Vi har haft en snak med Nikolaj omkring hans sportslige baggrund, hvorfor det pludselige skifte til trail, samt hans marathon, hvilket du kan læse meget mere om i vores interview længere nede.

LIVE Q&A MED NIKOLAJ + WIN ET 150€ GAVEKORT

Kan du gætte hvilken tid han gennemfører i, når han løber sit marathon? Hop hen til vores feed for at få mere info, samt for at deltage i konkurrencen d. 2. april. Nikolaj kommer også til at svare på spørgsmål hele dagen, når han overtager vores IG story.
saysky

INTERVIEW MED NIKOLAJ DAM

Kan du introducere dig selv og din sportslige baggrund?

Jeg er 32 år og bor i København, og jeg har løbet og dyrket endurance sport lige siden jeg var 13 år gammel. Jeg startede med at lave stort set alle former for løb: landevej, baneløb, cross country, men også ting som adventure racing, orienteringsløb og triathlon.

Jeg startede med at dyrke OCR i 2015, hvor jeg klarede mig ret godt til et par løb i Danmark. Dette var også mit første år, hvor jeg deltog i VM, som sluttede med en 5. Plads.

Udover det, så arbejder jeg deltid som Strength & Conditioning Coach og laver online træningsplaner med henblik på løb samt styrke/fitness/endurance performance.

Du er også begyndt at fokusere mere på trail, plus du er blevet udtaget til landsholdet, ikke?

De sidste to år har jeg vundet guld og sølv ved de danske trail mesterskaber (kort og lang distance). Det gav mig blod på tanden ift. at give mig i kast med internationale løb - og denne sommer skal jeg race European Mountain Running Championships i den klassiske Up and Down kategori (18 km / 1000 højdemeter), som en del af det danske trail landshold - for første gang.

Du er en af de bedste OCR løbere i verden, og nu går du efter et marathon - hvordan kan det være?

OCR vil stadig være den primære fokus for sommeren og efteråret i 2022. Det er også her, at jeg finder stor glæde i både træningen og races. Men min kalender har været lidt anderledes planlagt i år, da jeg gør plads til mit marathon i Paris d. 3. April.

Jeg har længe gerne ville løbe en flad marathon - og her var Paris det bedste match, for ikke at blande sig for meget med resten af sæsonen. Marathon er lidt en form for running legacy. Det har længe været en af de mest anerkendte og kendte distancer, som samtidig har stor ikonisk status. Både tid og distance er også noget folk kan relatere til.

Det er også derfor, at jeg gerne vil bevise overfor mig selv, at jeg kan levere en anstændig performance som afspejler mit nuværende løbeniveau. En anden fordel ved projektet her er, at træningen er meget kontrolleret og det vil helt klart også tage mit løb til et nyt niveau.

saysky

Har træningen været okay frem mod løbet, og har det været nødvendigt at vende op og ned på det hele?

Siden starten af januar, 2022, har jeg haft fokus på træningen frem mod marathon. Det primære skifte har været bundet op på meget mere løb mellem januar og marts, hvilket har betydet, at min OCR og styrketræning har været lidt mere i maintenance mode - så det ikke ville gå ud over løbetræningen. Jeg har ikke skruet ned for intensiteten, jeg har blot ændret fokus.

Hvad er ambitionen for dit race, og var der en særlig grund til at du valgte Paris?

Jeg kommer bestemt ikke til Paris for sightseeing. Jeg er der for at levere en all-out race effort som gerne skulle resultere i sub 2:25h. Paris blev valgt fordi jeg gerne ville race i en storby, og gerne så tidligt som muligt i sæsonen. Det gør, at jeg bedre kan komme mig ovenpå løbet og få en 4-5 uger til at skifte fokus og gøre klar til sæsonens første OCR løb.

Dine PR’s og stolteste præstationer?

Løb:

 • 3000m track: 08:59m
 • 5000m track: 15:34m
 • 10km road: 31:59m
 • Half marathon: 01:10:10h
 • Marathon: 02:50:00h (2009)

OCR:

 • 5th OCR World Championship: 2015, 2018
 • 7th Spartan Race European Championship 2021
 • 1st OCR Team Relay World/European Championship: 2018, 2019
 • 5th Spartan Race World Championship 2021

Trail:

 • Gold, Danish Trailrunning Championship long course: 2020
 • Silver, Danish Trailrunning Championship short course: 2018, 2021

Følg med Nikolaj here.

saysky