saysky

Fra hjertepatient til plantebaseret ultraløber - mød Jesper Outzen

Skal jeg dø? Det spørgsmål blev Jesper Outzen meget ufrivilligt konfronteret med tilbage i 2017, da han blev ramt af en blodprop i hjertet - kort tid efter at være blevet far for anden gang.

Jesper var kun 41 år på daværende tidspunkt, og lægerne havde ingen anelse om, hvorfor han lige pludselig var blevet ramt. Ikke desto mindre, så skulle Jesper nu til at indstille sig på et liv som kronisk hjertepatient.

“Det var på tide, at der blev vendt helt op og ned på mit liv”

Læs vores interview med Jesper, hvor han fortæller mere omkring episoden, hvilke ændringer det har medført i hans liv, samt hvordan løb nu spiller en stor rolle i en meget anderledes hverdag.

“Det lyder måske underligt eller kontroversielt, men blodproppen har været en af de bedste oplevelser i mit liv”

saysky

Hvad skete der den dag du blev ramt af en stor blodprop i hjertet?

Jeg vågner den 10. august 2017. Klokken 07.43. Endnu en smuk solskinsdag i vente, med et spændende møde ude i byen.

Pludselig bemærker jeg at det er noget der trykker bag mit brystben. Det er en følelse, som jeg aldrig har oplevet før. Gad vide hvad det er? Det føles som om noget har sat sig fast. Jeg forsøger nogle forskelige strækøvelser i håbet om, at smerten forsvinder. Det sker ikke. Min kone Nanna kører vores ældste søn Erik i børnehave, og tager min yngste søn Karl med.

Jeg ligger mig op i min seng og aner faktisk ikke hvad jeg skal gøre, men tænker, måske er Google min ven? Jeg googler brystsmerter og kommer ind på en eller anden side. Jeg skimmer det første afsnit og kommer ned til en liste hvor følgende står:

Oplever du

 • Udstråling i venstre arm eller begge arme?
 • Trækker smerten op i kæbepartiet?
 • Er du svimmel?
 • Har du koldsved
 • Har du smerte i brystet

Jeg kunne svare ja til alle fem ovenstående ting. Konklusionen var at jeg højst sandsynlig var ramt af en blodprop i hjertet. Her skulle man tro, at jeg panikkede. Men det skete ikke. Tværtimod, jeg blev nysgerrig og læste videre. Jeg fandt en linje som sprang i øjnene på mig: ”1 ud af 4 mænd med blodprop i hjertet dør, før de når at blive indlagt”. Igen skulle man tro at jeg panikkede, men det skete ikke. Jeg gik nedenunder og ventede på min kone.

Da hun kommer tilbage spørger hun: “hvad fandt du ud af? ... “øhh, jeg tror jeg har fåen en blodprop i hjertet”. Hun virkede overraskende cool og jeg bad hende ringe til vores læge Anders. Hun kom heldigvis igennem med det samme og fortalte om de symptomer, jeg netop havde fortalt hende. Høfligt spørger hun, om vi lige skal kigge forbi. Læge Anders hæver stemmen i røret og siger: “Nej det skal i ikke, jeg ringer efter en ambulance med det samme. Det er proceduren”. Der gik det for alvor op for mig, at det her er alvorligt. Jeg bliver kørt med blåblink og hylende sirener til Odense.

På Odense Universitets Hospital var jeg igennem et hav af forskellige undersøgelser, som til sidst konkluderede, at jeg var ramt af en stor blodprop i hjertet, på bagsiden af venstre hjerteklap. Hvorfor jeg blev ramt af en blodprop i hjertet, var der ingen der kunne fortælle mig. Lægerne kaldte mig et omvandrende mysterie, da jeg ikke opfyldte nogle af de risikofaktorer, som er forbundet med, at blive ramt af en blodprop i hjertet, bortset fra et kolesteroltal som var lidt for højt. Men det var heller ikke årsagen.

saysky

Hvornår besluttede du dig for at ændre dit liv radikalt?

Da en sygeplejerske sagde til mig: “Jesper, nu er du jo en kronisk syg hjertepatient... ” var hun ikke klar over, at hun i det øjeblik var med til at ændre mit liv radikalt.

Der opdagede jeg, at man kun kan være kronisk syg, når man er i live. Det gik op for mig, at jeg havde overlevet den mest dødelige sygdom.

Da begyndte anden halvdel af mit liv.

Livet er en gave, som vi aldrig må tage for givet.

Det er ikke hvad der sker med os, når vi befinder os i svære tider, der er afgørende. Men hvad vi vælger at gøre, der i sidste ende bestemmer retningen, for resten af det ene liv vi har fået.

Et godt liv skal man kæmpe for.

Hvorfor spiser du plantebaseret?

Grunden til at jeg spiser en plantebaseret kost skyldes bl.a. nogle interessante data fra min læge i 2013. Dengang var jeg i gang med at træne til en Ironman og havde besluttet mig for at gøre det på en plantebaseret kost, for at se, hvad min krop var i stand til. Jeg fik foretaget en blodprøve af min læge i januar 2013, for at se, om der var nogle ting jeg skulle være opmærksom på i forbindelse med at udsætte min krop for den træningsbelastning der er forbundet med Triatlon. Det eneste der sprang i øjnene på min læge, var mit kolesteroltal. Det undrede ham, da jeg trænede meget og fulgte den danske kostpyramide. Jeg sagde, at jeg ville droppe animalske produkter og kun spise plantebaseret. Det kunne han ikke helt se ideen med. Men beslutningen var truffet. I slutningen af april fik jeg foretaget endnu en blodprøve og resultatet var vildt… eller som min læge sagde: “Jesper, jeg har aldrig set et kolesteroltal falde så meget”.
I slutningen af 2013 blev jeg far og valgte derefter at droppe min Ironman træning og dermed også måden hvorpå jeg spiste.

Men da jeg blev ramt af blodproppen og kolesteroltallet var det eneste som ikke var som det skulle være, var beslutningen, qua min historik, nem at tage.

saysky

Hvorfor har du valgt at løbe hver dag?

Uanset om man er hjertepatient eller ej er det vigtigt at dyrke motion. Hjertet er en muskel som skal trænes. Hjerteforeningen anbefaler 30 minutters daglig bevægelse (fx cykling til og fra arbejde) og derudover at få pulsen op i minimum 20 minutter et par gange om ugen. Jeg fandt ud af, at det der med at løbe krævede mindst. På med løbesko, ud af døren og afsted. For at have et mål med at løbe, udover anbefalingerne, besluttede jeg mig for at se om det var muligt at løbe dagligt i et år. Det lykkedes på trods af småskader, styrt på cykel med trykkede ribben, masser af arbejde, ferie og fokus på familien. Da der var gået et år, var der en forbindelse på Instagram, som fortalte mig at nu var jeg ”streak runner”. Jeg anede ikke, at en sådan titel fandtes. Men det fik mig til at fortsætte. At løbe er blevet en vane for mig.

Hvilke resultater har du opnået indtil nu?

Der er sket utrolig mange ting siden jeg påbegyndte min livstransformation i slutningen af 2017:

 • Reduceret min astma voldsomt. Jeg fik konstateret astma i 1981 og har virkelig bøvlet med det hver sommer. Men i dag mærker jeg næstet ikke til det.
 • Fjernet min kolesterol nedsættende medicin.
 • Jeg lider ikke længere af græs-, støv- og katteallergi.
 • Jeg restituerer hurtigere efter træning.
 • Mit energiniveau er eksploderet.
 • Jeg har løbet hver dag siden 1/7 2020.
 • Jeg har fået en stærkere krop.
 • Jeg tabte mig 11 kilo på en måned, efter jeg lagde min kost om til plantebaseret. Det var ikke meningen at jeg skulle tabe mig, men det skete fra 94 til 83 kilo. I dag er min vægt stabil på 83 kilo.

Hvad er dine mål fremover?

Mit helt store mål er at være med til at reducere antallet af hjertepatienter i verden.

For at indfri det mål inspirerer jeg mennesker til at sætte spørgsmålstegn ved de grænser, de lægger på deres liv, ved at være det spejl jeg selv manglede.

RUN FOR LIFE
Den 20/5 ville min far være fyldt 70 år. Han døde desværre af kræft tilbage i 2018. Så den dag har jeg besluttet mig for at løbe så langt og så længe jeg kan, for at hylde min far, hylde livet og vise, at vi hjertepatienter stadigvæk kan udrette de mest utrolige ting med vores kroppe.
I forbindelse med løbet, har jeg valgt at indsamle penge til Hjerteforeningen. Her kan man bidrage på to måder:

 1. Bidrage med et fast beløb.
 2. Bidrag fx. med 10 kr. pr. km og efterfølgende indbetale beløbet, baseret på hvor langt jeg kan løbe.

Gå til indsamlingssiden her.

Afslutningsvis - hvad er historien med den røde SAYSKY jakke som du altid bruger?

Jeg har brugt den røde jakke trofast lige siden sommeren 2020, og den er for mig et symbol på at være hjertepatient samt alt hvad jeg er gennemgået, men også står for i dag. Men, jeg er i gang med et skifte til en mere grøn stil, som et symbol på, at mit brændstof i dag er grønt og plantebaseret. Her passer jeres nye LE FIX x SAYSKY jakke.

saysky