saysky

Løb under pandemien - med SPÆN running crew’et

At fastholde motivationen i en tid med global pandemi, har været udfordrende for os alle, samtidigt med at vi har skulle ændre vores løberutiner, træningspas og løbeevents.

Vi har spurgt det danske running crew, SPÆN, hvordan man som løbeklub holder motivationen i gang, støtter hinanden og løber under pandemien.

"Det gik virkelig op for mig, hvad vi er gået glip af: kram, at støtte hinanden i at opnå mål, high fives, smil og den fantastiske oplevelse af fælles udmattelse. Men vi har set, at hvor der er en vilje, er der ofte en vej." - Kasper, SPÆN stifter.

Hvis du er nysgerrig efter at høre mere om, hvordan SPÆN har håndteret at holde sig løbende i pandemien - kan du læse med nedenfor.

SAYSKY

SAYSKY

Kan du starte med at præsentere dig selv og din rolle hos SPÆN?

Jeg hedder Kasper Høgh. Jeg er stifter af SPÆN, 33 år, mand og far til to, selvstændig psykolog og elsker at løbe. Siden starten af SPÆN har jeg stået for en stor del af den visuelle kommunikation, snakket med sponsorer og etableret et fantastisk samarbejde med Saysky.

Kan du fortælle om SPÆN og dets historie?

Oprindeligt startede vi som en gruppe psykologistuderende, der trænede til et løb sammen. Jeg omdøbte klubben for at fortælle folk, at alle var velkomne til at komme og træne. Og pludselig begyndte en masse forskellige studerende fra hele universitetsområdet i Aarhus at dukke op. Derfra har vi rejst verden rundt for at løbe, vores ugentlige to træningspas har kørt i mere end syv år, alle de unge løbere har afsluttet deres uddannelse, og nu er klubben i stigende grad også ved at blive en løbeklub for karriere mødre og fædre.

Jeg har trænet i en af de officielle idrætsklubber i Aarhus. Jeg kunne godt lide mændene og kvinderne der, men jeg savnede et mere farverigt miljø. Jeg savnede at snakke om emner udover kost, træningsplaner, løbe events, skader og planer for løbekarrieren. Jeg fandt ud af, at det at lave en klub som SPÆN tiltrak flere mennesker med et bredt felt af interesser. Det kan jeg virkelig godt lide ved vores klub. Det handler ikke kun om løb. Det er en reel mulighed for at skabe kontakt, blive inspireret og danne venskaber på et fundament af andre ting end løb.

På hvilken måde er SPÆN blevet udfordret af pandemien?

For os har det været vigtigt at afholde lokale løb året rundt og at se hinanden hver uge. Denne del har naturligvis været en udfordring. I en periode var vi nødt til at bede vores løbere om at udvælge en løbepartner for at overholde regeringens restriktioner. Det betød, at nogen for det meste løb alene, og andre ville af praktiske årsager gå sammen med en løber på samme niveau. Normalt løber vi på mange forskellige niveauer (fra 2:30 maratonløbere til +4:00 maratonløbere, 16min 5k'ere til 25min+ 5k'ere), og under pandemien blev klubben mere opdelt efter konditionsniveau.

Har du brugt alternative træningsmetoder til at opretholde fællesskabet i klubben under lockdown?

Som nævnt gik vi sammen i Covid-par, og vi opfordrede folk til at holde sig til deres sædvanlige SPÆN-træningsplaner. F.eks. at løbe vores sædvanlige intervaller på samme tidspunkt og dato i ugen. Flere gjorde det, og det var med til at give en følelse af distanceret fællesskab.

Det mest indflydelsesrige vi gjorde, da restriktionerne begyndte at løsne op igen, var at arrangere vores egne lokale løb (5 km, 10 km og halvmaraton) forskellige steder i Aarhus. Mette Røjkjær, et engageret medlem af klubben, kom næsten på ideen, fandt sponsorer, og begyndte at udarbejde forskellige løbeidéer: baner, datoer, formatet osv. Vi kaldte det SPÆN GADERÆS. Mette sørgede for, at løbene var gratis at deltage i og fik tildelt et startnummer. Alle løbere var velkommen til at deltage - ikke kun SPÆN-løbere. Disse løb var ekstremt vitaliserende, boostede energien og gav en følelse af fællesskab og en anerkendende følelse af fælles passion.

SAYSKY

Hvordan lykkedes det jeres crew at løbe sikkert, da I mødtes igen?

Det var ret enkelt: Vi fulgte regeringens praktiske restriktioner. Vi bad løberne om at gøre deres deltagelse synlig på Facebook, holde afstand til hinanden, og tælle antallet af fremmødte løbere. Hvis grænsen blev overskredet, opdelte vi gruppen og forblev i separate grupper resten af træningen.

Hvilken rolle spiller fællesskabet for jer som løbehold i en global krise?

Jeg tror, at der er lige så mange svar på dette spørgsmål, som der er løbere på holdet. Det er mit indtryk, at løbere med børn og et familieliv derhjemme var mindre berørt af restriktionerne. Jeg tror, at det er en generel samfundstendens. Mens løbere uden partner eller børn var mere påvirkede og havde et større behov for at komme til træning og være sociale sammen.

Da vi startede SPÆN GADERÆS gik det virkelig op for mig, hvad vi er gået glip af: kram, støtte hinanden til at opnå mål, high fives, smil og den fantastiske oplevelse af fælles udmattelse. Vi oplevede, at folk bare hang ud og chillede flere timer efter vores løb. Vores begivenheder viste meget tydeligt, hvor sulte alle vores løbere har været efter at deltage i sociale løb igen.

Er der noget, I har lært af pandemien, ift. at være et fællesskab?

Jeg har helt sikkert lært at værdsætte vores frihed til at bevæge os, samles, kramme og træne sammen. Jeg tror, at mange mennesker har taget dette for givet, fordi de aldrig har prøvet andet.

Og så har vi set, at hvor der er vilje, er der ofte en vej: Mette viste os, at hvis vi virkelig ville mødes, have startnummer på brystet og opretholdte løbefællesskabet, så kunne vi selv tage et ansvar for at få det skabt.

Har din løbeklub været i stand til at arrangere eller deltage i nogen arrangementer for nylig?

Ja. Tingene er ved at åbne op igen, og vi er begyndt at deltage i mindre lokale løb igen. Vi har tradition for at deltage i en løbeserie på fire løb i Aarhus fra november til den 31. december. Vi er rigtig glade for at være igang igen - og deltage i løb sammen.

Kan du give nogle råd til andre løbere om, hvordan man holder sig motiveret under en pandemi?

Hold dig til dine rutiner, fortsæt med at gøre som ville gøre, hvis du skulle til din sædvanlige træning på det sædvanlige tidspunkt og på den sædvanlige dato. Lav virtuelle begivenheder. For eksempel: lav dine sædvanlige Facebook events og inviter deltagerne til at dele deres træninger med et billede og/eller en kommentar om, hvordan det gik.

Forhåbentlig kan du også lide at løbe selv, hvilket giver dig en mulighed for at vende tilbage til dit udgangspunkt: gør det, du kan lide. Lange distancer? Løb med lydbøger? Løb med technomusik? Løb på stier? De hurtige tempoløb? Jeg mener, det er sæsonen for “at du gør dét du vil". Personligt har jeg fundet anledning til at lytte til en masse musik, som jeg ikke får lyttet til, når den sædvanlige hverdagshygge gør sit.

Følg med SPÆN her.

SAYSKY

SAYSKY

SAYSKY

SAYSKY